Stichting Victoriepompenlogo Stichting Victorie pompen  kaart Stichting Victoriepompenkaart Stichting Victoriepompenkaart Stichting Victoriepompen
Reisverslag                                              29 april t/m 21 mei 2015


Wanneer Jan Mons als afgevaardigde van Stichting Victorie Pompen naar de touwpompprojecten in Ghana en Togo gaat maakt hij meestal een reisverslag.


Wo. 29-04-2015;
Na de koffie naar Schiphol, weggebracht door Arie Strik. Thuis was al ingecheckt, op Schiphol alleen de koffers afgegeven en koffie bij La Place.
Na controle ingestapt en op tijd vertrokken met de KLM naar Accra in Ghana.
Na een goede vlucht en prima verzorging in Accra aangekomen opgewacht door Lukuman en Issah.
Met alle bagage in de pick-up naar Krodua het dorp van de touwpompwerkplaats en logeeradres. Geen elektriciteit, al drie dagen niet. Het bed met de lantaarn gevonden en als een os geslapen.

Do. 30-04-2015;
Alleen de nodige spullen in de kast gedaan. Sms´jes aan F&B. Nog wat geslapen.
Weggeefkleding gesorteerd voor Sulumon en Mary. Met Lukuman over Sulumon en over Moses in Bekwai gehad. Mee te nemen spullen naar Kintampo gereed gemaakt. Vroeg naar bed gegaan.

Vr. 01-05-2015;
In Asamankese en omliggende dorpen SVP-pompen bekeken met pompenman Issah. We kwamen in een gehucht met weinig woningen en die plaats heet Cement Kroa.
Een oude dorpsbewoner vertelde dat in het verre verleden een cementen pleintje naast enkele woningen was gemaakt en men daarop de cacaobonen te drogen legde. Sindsdien heet het dorpje Cement Kroa.
Een stuk van het pleintje is nog te zien. Tegenwoordig worden de cacaobonen op droogtafels gelegd, men kan dan staande de bonen keren of afdekken. Langs de lange toegangsweg naar dit dorpje is een middelbare school gevestigd en de plaats van die school heet Cement Kroa.
Deze dag goed afwaterende putdeksels gezien maar ook nog waar water op bleef staan. Dat waren al wat oudere pompen en deksels die toentertijd nog niet afwaterend gemaakt waren. Vandaag vroeg terug en op tijd gegeten.
Na het eten met Mary gepraat, zij is de jongedame die wij ondersteunen met haar studie. Dit jaar examen. Daarna wil ze verder gaan op de senior highschool. Nog wat kleding en schoenen aan schoolboy Kudju gegeven. Kudju is bij pompenman Lukuman in huis opgenomen, hij is vijftien jaar en gaat nog naar de basisschool. Na de maaltijd vroeg naar bed gegaan.

Za. 02-05-2015;
Om vijf uur opgestaan en om zes uur vertrokken richting Kumasi om dan verder naar Kintampo te rijden. De rit ging niet vlot omdat er veel aan de locale en hoofdwegen gewerkt wordt. Ook door politie gecontroleerd en die zag dat de nummerplaat stoffig was dus een bekeuring op z´n plaats was.
Maar met wat babbelen en aardig zijn kregen we geen prent. Al om twee uur in Kintampo aangekomen en door Ayine de touwpompman aldaar naar m´n hotel gebracht. Koffer uitgepakt en douchen.
Eind van de middag met Sulumon erbij naar eethuis Midway Catering Restaurant, in het centrum van Kintampo. Hier ben ik in het verleden heel wat keren geweest en gegeten tijdens de busritten naar Bolgatanga in het hoge noorden van Ghana. Deze stad ligt precies in het midden van Ghana, tussen zuid - noord.
Na de maaltijd nog wat inkopen gedaan in een paar winkels en kramen. Sulumon is een knul van dertien jaar die we eind vorig jaar tijdens pompen bekijken tegenkwamen. Met enorme brandwonden op z´n lijf wist hij het niet uit te houden en kermde en gilde het uit.
Snel hebben we hem toen naar het hospitaal gebracht waar hij direct werd behandeld en verpleegd. Ook is hij twee maanden in een speciaal hospitaal geweest. Nu verblijft hij tijdelijk bij een dokter thuis die de wonden dagelijks verzorgd.
Alle kosten hebben wij op ons genomen maar ook de touwpompman Ayine trok Sulumon zijn lot aan en nam hem in huis. Sulumon is een wees maar zijn familie nam geen verantwoordelijkheid voor hem. Om vijf uur opgestaan en om zes uur vertrokken richting Kumasi om dan verder naar Kintampo te rijden. De rit ging niet vlot omdat er veel aan de locale en hoofdwegen gewerkt wordt. Ook door politie gecontroleerd en die zag dat de nummerplaat stoffig was dus een bekeuring op z´n plaats was.
Maar met wat babbelen en aardig zijn kregen we geen prent. Al om twee uur in Kintampo aangekomen en door Ayine de touwpompman aldaar naar m´n hotel gebracht. Koffer uitgepakt en douchen. Eind van de middag met Sulumon erbij naar eethuis Midway Catering Restaurant, in het centrum van Kintampo.
Hier ben ik in het verleden heel wat keren geweest en gegeten tijdens de busritten naar Bolgatanga in het hoge noorden van Ghana. Deze stad ligt precies in het midden van Ghana, tussen zuid - noord.
Na de maaltijd nog wat inkopen gedaan in een paar winkels en kramen. Sulumon is een knul van dertien jaar die we eind vorig jaar tijdens pompen bekijken tegenkwamen. Met enorme brandwonden op z’n lijf wist hij het niet uit te houden en kermde en gilde het uit.
Snel hebben we hem toen naar het hospitaal gebracht waar hij direct werd behandeld en verpleegd. Ook is hij twee maanden in een speciaal hospitaal geweest. Nu verblijft hij tijdelijk bij een dokter thuis die de wonden dagelijks verzorgd. Alle kosten hebben wij op ons genomen maar ook de touwpompman Ayine trok Sulumon zijn lot aan en nam hem in huis. Sulumon is een wees maar zijn familie nam geen verantwoordelijkheid voor hem.

Zo. 03-05-2015;
Half zeven er uit. Na wassen enzovoorts, ontbijten. Havermout en lunchpakket. Vijf sms´njes geschreven en daarna met Issah naar Ayine en Sulumon. Sulumon vond het fijn dat ik kwam en was heel blij met de mooie nieuwe kleding en schoudertas die ik voor hem had meegebracht.
Voor Ayine een paar blouses en een spijkerbroek. Met alles waren ze blij. Ook een bezoek gebracht aan de familie van Sulumon, voor de verstandhouding. De oma van Sulumon verwelkomde ons en heeft mij bedankt voor wat wij voor Sulumon hebben gedaan na het brandongeluk vorig jaar.
Veel loftuitingen en dankzeggingen en lof aan God prees zij het wonder dat wij Sulumon zagen en gered hebben. Daardoor is hij nu gezond en wel. Dit kon ik ook zeggen en dat wij dankbaar zijn dat het goed gaat met hem. Dit alles ten aanhoren van veel omstanders waaronder veel kinderen. Maar aan het eind van haar betoog en spreken zei ze fijntjes dat we Sulumon mochten hebben en houden.
Dat was natuurlijk verschrikkelijk voor Sulumon om dat van je oma te horen. De lunch had ik in de kamer en wat gelezen en middagdutje. Eind van de middag met z´nn vieren naar het restaurant bij de watervallen en daar heerlijk gegeten. Om half acht naar bed.


Ma. 04-05-2015;
Zes uur uit bed. Om negen uur op weg om pompen te bekijken met Issah, Ayine en Sulumon. Sulumon mag nog niet naar school omdat het gevaar bestaat dat bij het spelen de tere huid van de brandwonden zullen beschadigen. Heel de ochtend pompen bekeken. Sulumon weet overal in de stad de weg merkte ik. Echt een zwervertje geweest, lijkt het.
Na twaalf kilometer naar het oosten bij een dorpje aangekomen en daar drie pompen bekeken. Van één was een as-bus behoorlijk ingesleten doordat er niet gesmeerd werd. De lunch in m´n kamer en gerust.
De rest van de middag weer pompen bekeken. Deze dag heel wat pompen gezien en tegelijk de mensen verteld dat het belangrijk is de put schoon te houden en af en toe wat olie op de as te doen.
In een restaurant gegeten maar mijn gerecht was koud en werd na beklag in de magnetron opgewarmd. Ook was er veel lawaai en hadden we last van heel veel muskieten. Sulumon weggebracht naar het huis waar hij verblijft en kennis gemaakt met de familie die hem opgenomen heeft. Vroeg naar bed.

Di. 05-05-2015;
Vandaag in verschillende wijken van Kintampo een aantal pompen bekeken. Niet zoveel want er was hevige regen en onweer. Ook stond de auto ergens met een lege accu en moesten we lopend verder om pompen te bekijken.
Soms kloppen de namen niet die op de lijst aangegeven zijn. Dit met de mannen besproken en toegezegd dat er een beter systeem komt voor de gegevens te noteren van het adres en de put met pomp. Ik had last van slijm en hoesten. Bij de apotheek een drankje gehaald en met een pilletje erbij ging het goed.
Vandaag maar weer bij het vertrouwde adres in het centrum onze warme maaltijd op. Daarna een opfrisdouche en dan slapen.

Wo. 06-05-2015;
Vroeg uit bed en naar NL gebeld. De verbinding was slecht en kon ik niets horen. Later dan afgesproken met de pick-up op weg. Heel wat pompen bekeken vandaag.
De kwaliteit was uiteenlopend maar kon er mee door. Bij de shop van Vodafone een ruimer aanbod gekregen met een nieuwe simcard.
Een man hielp me met instellen, bleek het de manager te zijn die op z´n vrije dag even langs kwam. Nu kan ik in Ghana overal internetten, heb ik wifi, sms en email. s´ Nachts storm.

Do. 07-05-2015;
Als ontbijt heb ik oats, dit is havermoutpap. Het brood met ei neem ik mee als lunch. Vandaag een vervelend voorval. Een dame klaagde over de pomp en ging lichtelijk tekeer tegen mij over de waterput en de prijs die was betaald als bijdrage.
Ze was niet tevreden met mijn tekst en uitleg zodat ik Ayine belde om te komen. De vrouw vertelde de prijs die betaald was voor de pomp. Daar wilde ik meer over weten en na uitgebreid onderzoek bleek dat die vrouw niets met de waterput en pomp te maken had maar alleen op geld uit was met haar grote mond en imponeren.
Pech voor haar maar ze bleef janken en schelden. Het was zelfs zo dat de werkelijke eigenares van de waterput en pomp overleden was en de eigen bijdrage eerder betaald had aan Ayine. Dat was een onprettige ervaring, ook voor Ayine.
Onze maaltijd weer in Midway Catering Restaurant.

Vr. 08-05-2015;
Vandaag verder met pompen bekijken maar er moest wel gezocht worden waar de putten zich bevonden. Medewerker Bosman erbij gehaald, die wist waar de pompen geplaatst waren. Met Bosman besproken hoe hij voortaan deksels zal gaan maken.
Niet hol maar bol zodat geen water op een deksel blijft staan maar er vanaf vloeit. Deze dag aardig wat pompen bekeken.
s´ Middags ging Sulumon weer mee. Hij is actief met helpen en had het goed naar zijn zin. Het zakgeld dat hij kreeg gaf hij netjes aan zijn pleegmoeder.
Na het warme eten de koffer ingepakt en het overzicht van de zorgkosten aan Sulumon gekregen van Ayine. Deels betaald en de rest later.

Za. 09-05-2015;
Half vijf er uit en om zes uur vertrokken richting stad Kumasi. Om negen uur waren we in Kumasi op de afgesproken plek om Moses te ontmoeten.
Moses is een oud leerling van mij die jaren geleden in Bolgatanga werkte in het touwpompbedrijf van Edwin Annan. Nu heeft Moses zijn eigen bedrijfje in Bekwai Ashanti en willen wij zijn werk bekijken en eventueel wat pompen bij hem kopen.
Om tien uur kwam Moses er aan, de bus was laat zei hij. Maar daar namen we geen genoegen mee en onderhielden hem daarover. Bekwai ligt dertig kilometer ten zuiden van Kumasi.
Een aantal pompen van Moses bekeken en wat gesproken met eigenaren van waterputten. Ook de werkplaats van Moses bekeken. Enigszins tevreden over zijn resultaat en ondernemen heeft SVP tien pompen bij Moses besteld. Daar was hij heel blij mee. Bij zijn vrouw in huis kregen we een heerlijke maaltijd.
Na nog wat tips, aanwijzingen en onze voorwaarden aan Moses gegeven te hebben zijn we verder zuidelijke richting gereden. Deze keer via de bush-road-route en de stad Oda en Akim Akroso naar ons verblijf in Krodua.
In Akim Akroso nog foto´s gemaakt van het in aanbouw zijnde hospitaal waar Marian Remmerswaal uit Rotterdam zich voor inzet.


Zo. 10-05-2015;
Half zeven opgestaan. Ontbijt en lunchpakket. Koffer uitgepakt. Wat buiten gezeten en rustig gehouden. Na de lunch geslapen en wat chatten met kleindochters en sms aan een broer.

Ma. 11-05-2015;
Half zeven er uit. Tas voor de dag gereed gemaakt en half negen vertrokken met de pick-up voor inspectie van "Social Pumps". Twee werknemers gaan mee, zij weten waar de pompen geplaatst zijn.
Onderweg aangehouden door politie, ze hebben altijd wat om over aan te spreken en een bekeuring te geven. Maar Issah weet zich er meestal uit te praten en gaan we als goede vrienden verder.
Via de belangrijke stad Swedru komen we in verschillende dorpen die we over bospaden moeten bereiken.
Soms kan dat alleen lopend. De meeste pompen doen het prima maar een enkele waterput bevat nog maar weinig water.
De oorzaak is het lage waterpeil van het grondwater. Dat komt doordat de laatste jaren en dit jaar minder regen is gevallen.
Tengevolge van weinig water in de put moet men sneller aan de touwpomp draaien en dan gaat het wiel wat spetteren. Maar de mensen zijn heel blij met hun pomp op de waterput.
We wilden in deze omgeving al de geplaatste pompen zien en daardoor was het al donker toen we terug reden. We kozen voor een andere en veiligere terugweg.
Pas laat weer thuis gekomen en gegeten. Ook laat naar bed dus.

Di. 12-05-2015;
Vandaag in de steden Akwatia en Buodua en de omgeving ervan pompen bekeken. Na de stad lange routes door cacaoplantages en bush om bij nederzettingen te komen.
Soms maar een enkele woning maar wel een put met pomp. Van een pomp was het touw weg en werd een nieuw meegebracht touw aangebracht. Weer een prima werkende touwpomp en de bewoners heel blij.
Ergens anders waren er steentjes door kinderen in de opvoerbuis gestopt waardoor de pomp vastliep en de buis gebroken. Gelukkig kon ook dit gerepareerd worden.
Op een onmogelijk stukje pad werd de auto gekeerd en kwamen we in contact met jagers die wilde dieren hadden geschoten.
Bij een put met pomp zit altijd een minder begaafde jongeman om op de put en pomp te passen. Dat doet hij al lang en had ik hem jaren eerder gezien.
Wat was hij blij dat ik er weer was en hem nog kende. Natuurlijk kreeg hij wat van mij omdat de put er prima uitzag door zijn toezicht.
Met behulp van anderen moest ik over een smalle plank over een beekje om bij een put te komen. Ging goed. Met donker weer terug en aangehouden door politie. Het kleine lampje van de nummerplaat deed het niet.
Tegen de man zei ik dat de car niet van mij was maar ik een passagier was. We konden doorrijden. Laat thuis en laat gegeten en snel daarna naar bed.

Wo. 13-05-2015;
Half zeven er uit. Half negen vertrokken met twee monteurs achter in de bak. Richting Akroso en Ayikuma.
Hier in de omgeving pompen bekeken. Ook op ver afgelegen plantages, nederzettingen en dorpjes.
Er was een mars van twintig minuten heen en twintig minuten terug om bij een paar huisjes en hun put met pomp te komen.
Deze dag was er een met een aantal kapotte pompen, en dan voornamelijk stukgesneden touwen.
Gelukkig kon bijna alles gemaakt worden en daarmee zijn weer veel mensen geholpen met water uit hun put. Later moet men nog terug voor een reparatie die niet gedaan kon worden.
Om acht uur pas thuis. Eten en naar bed.

Do. 14-05-2015;
Half zeven er uit. Na ontbijt en lunchpakket gereed om pompen te gaan bekijken. Maar ik merkte dat ik diaree had. En Issah kwam niet opdagen. Die belde me om te zeggen dat hij in Accra was om de car te laten nakijken. Dit was niet afgesproken. Ook de medewerker Kofi die mee zou gaan wist niet dat het pompen kijken niet door ging. Lukuman was er ook niet, die was naar Takoradi. Daar moest hij snel heen omdat zijn vader overleden was. Zijn vader heeft hij niet meer gezien want die was al begraven toen hij arriveerde. Eigenlijk kwam het goed uit dat er stagnatie was met pompen bekijken. Me rustig gehouden en met witte rijst en cola is de diaree gestopt. Om de witte rijst had ik gevraagd en Kudju zou het maken. Toch presteerde hij een rijstgerecht te bereiden, en dat gerecht wilde ik niet. Na uitleg heeft hij weer rijst gekookt en durfde hij dat aan mij te geven. Zo af en toe at ik daarvan. Verder de dag veel gerust en op tijd naar bed.

Vr. 15-05-2015;
Om zeven uur op. Maar pas laat in de ochtend vertrokken richting Swedru naar een dorpje in glooiend heuvelachtig gebied. Veel ananasvelden.
Heel mooi! Hier pompen bekeken en kregen we mooie ananassen mee. Bij een put tijdens het verlengen van de opvoerbuis en touw, de put was uitgediept, liet Kofi het touw uit z'n handen glippen.
at touw kwam op de bodem van de put terecht en moest het deksel er af om het touw op te vissen. Dat ging prima allemaal.
In Kwatia zagen we een enorm vieze put, heel de buitenkant nagenoeg zwart van de alg. Niemand bleek verantwoordelijk te zijn voor de waterput met pomp.
Daarom het belangstellende publiek streng toegesproken over de vieze toestand en verteld dat dit ziekte kan veroorzaken.
En er op gewezen dat de put schoon gemaakt moet worden en hygiëne belangrijk is voor hun gezondheid.
We kwamen af en toe waterputten tegen die weinig water bevatten. Het bleek dat deze putten niet diep genoeg gemaakt waren en werd geadviseerd de put uit te laten diepen.
Redelijk op tijd weer thuis vandaag. Bij de maaltijd van de heerlijke ananassen gegeten. Op tijd naar bed.

Za. 16-05-2015;
Besloten om vandaag ook maar pompen te gaan bekijken, m'n darmen waren wat rustiger geworden. We kwamen via lange onverharde wegen in en langs dorpjes om uiteindelijk in Akanteng aan te komen.
In en bij dit dorp zijn in het verleden goudgravers bezig geweest en hebben een enorme rotzooi achtergelaten. Zelfs een defecte graafmachine staat er weg te roesten.
De landerijen en velden zijn verwoest en vergiftigd maar de bevolking is straatarm achtergelaten. Gelukkig zijn hier veel mensen blij met een pomp op hun waterput.
De pompen doen het goed maar ook hier putten met weinig water. Van een oude man kregen we bananen.
Onderweg en in afgelegen dorpjes verderop nog pompen bekeken die vier jaar geleden al geplaatst waren maar toch nog gezien moesten worden. Ze doen het nog steeds goed.
We moesten ook een paar keer een heel eind lopen om bij een put te komen. Prachtig was dat zo door de mooie natuur.
Van Issah kreeg ik te horen dat er problemen waren met de opvoerbuizen terwijl er goede pistons gebruikt zijn. Het probleem was terug te voeren naar het feit dat men verschillende merken pvc-buis gebruikte want de afmetingen van de binnenkant van de buis van verschillende merken zijn niet allen hetzelfde.
Dan kan het zijn dat de pistons moeilijk door een te nauwe buis gaan. In de stad Asamankese nog flessenwater ingekocht en naar huis waar we rond vier uur aankwamen.
Met Lukuman bijgepraat naar aanleiding van het overlijden van zijn vader. s' Nachts wakker geworden door gerommel van een muis of ander beestje op mijn matras.

Zo. 17-05-2015;
Op m'n gemak de ochtend doorgebracht, meest in de kamer waar het niet zo warm is als buiten, door de ventilator. Maar de stroom viel uit en kon ik beter naar buiten een schaduwrijk plekje zoeken.
Een gesprek met Issah gehad over de behandeling van Sulumon, daar was ik niet gerust op. Ik had liever gezien dat hij behandeld bleef in het hospitaal.
Ik heb er in berust dat het nu zo is. Na de lunch gaan liggen. Eind van de middag de meegebrachte koffer met kleding en schoenen bij huize Rebecca gebracht.
De koffer met spullen is voor Aswan die bij hen in huis verblijft, in het huis hetwelk SVP heeft laten bouwen voor deze op straat gezette familie. Hun dochter Mary kwam ook nog, zij wordt door SVP ondersteund met schoolgeld.
Veel gemak en plezier heb ik van mijn smartfoon. s' Nachts weer wakker door de muis en hanengekraai.

Ma. 18-05-2015;
Zes uur er uit. Buurtbewoners kwamen Lukuman condoleren. Half negen weg om pompen te gaan bekijken, onder andere in Koforidua.
In deze stad vijf pompen bekeken. Op de terugweg nog wat pompen bekeken waarvan er twee geen water hadden en een andere vast zat doordat de onderkant van de putrand ingestort was. Na het eten gesproken over een eventuele stage van twee mannen uit Oeganda. Dat blijkt mogelijk.

Di. 19-05-2015;
Half zeven er uit. Kudju geld gegeven voor een bezoek aan het hospitaal, hij hoest vreselijk. (Hij is onderzocht en heeft goede medicijnen gekregen.)
Vandaag pompen in Akim Akroso bekeken. Van de pomp bij een school was het touw er af en het halve deksel gebroken, er zat geen betonijzer in het grote deksel.
Met de meester gesproken en geld voor een nieuw deksel gegeven. Daar was men heel blij mee want scholen hebben geen budget. Bij een garage ging de pomp zwaar. Vermoedelijk verkeerde buis, met kleine binnenmaat.
Vandaag aardig op tijd terug in Krodua. De kosten met Lukuman afgerekend en begonnen met de koffer en tas in te pakken. Op tijd naar bed.

Wo. 20-05-2015;
Om zeven uur uit bed. Na ontbijt de tas en koffer verder gereed gemaakt. Wat fooitjes gegeven voor gebruik van poephok en m'n was doen.
Na de lunch vertrokken naar de luchthaven in Accra. De vader van Issah ging mee, hij wilde graag de luchthaven zien en ging dan door naar zijn werk in Tema.
Maar hij mocht niet mee naar binnen, alleen passagiers. Na het afgeven van de koffer naar restaurant Aerostar gegaan en daar wat gedronken en snacks gegeten.
Tegen de avond zijn de wegbrengers vertrokken en ben ik naar binnen gegaan. Na de gebruikelijke controle naar de wachtruimte en daar gezeten en gelezen. Na nog een laatste controle naar het vliegtuig en ingestapt. Op tijd vertrokken.

Do. 21-05-2015;
Na een goede nachtvlucht op tijd in NL aangekomen. De koffer afgehaald en heeft Arie mij terug naar huis gebracht.
Samen koffie gedronken en na vertrek van Arie de koffer en tas gaan uitpakken en opruimen.
Deze reis heb ik 210 SVP-pompen bekeken.

waterdrup