Stichting Victoriepompenlogo Stichting Victorie pompen  kaart Stichting Victoriepompenkaart Stichting Victoriepompen
Nieuwsbrieven      2010       2011       2012       2013       2014
                                2015       2016       2017       2018      2019


Victoriepompennieuws


Poortugaal, januari 2019Geachte lezer,Stichting Victorie Pompen komt u met deze nieuwsbrief op de hoogte stellen hoe het in 2018 is gegaan met de praktische uitvoering in Ghana en in Togo en de nodige stichting informatie van afgelopen jaar en op dit moment. In onze vorige nieuwsbrieven was er altijd iets te vertellen over werkbezoeken aan de touwpompprojecten in Ghana en Togo. In deze nieuwsbrief geen reisverhaal.

De werkbezoeken werden te zwaar en het aantal te bekijken pompen is klein. Dat kleine aantal touwpompen komt voort uit een eerder besluit om geleidelijk aan te gaan stoppen met het kopen van touwpompen. In Ghana hebben we totaal 55 SVP-pompen gekocht bij het bedrijf van de heer Ayine Anaba in Kintampo. Hiervan zal een aantal in 2019 worden geplaatst. Door goede contacten met een beginnend pompenbedrijfje in Noord Ghana zal Ayine een aantal door hem vervaardigde SVPpompen naar het noorden opsturen zodat die collega’s ook ‘social pumps’ kunnen plaatsen. Zij willen namelijk heel graag onze pompen plaatsen.
De waterputten die in aanmerking komen voor een SVP-pomp zijn mede bepaald door de Assemblyman van stadsdeel Gruma Line in Kintampo. In een brief bedankt hij SVP keurig voor al de SVPpompen. En natuurlijk vraagt hij om nog meer SVP-pompen voor ‘zijn mensen’ in Gruma Line. In Togo zijn 10 SVP-pompen geplaatst in de stad Kpalimé. Ze kwamen op waterputten die aangegeven zijn door mevrouw Bienvenue Avewuame. Ook is een speciale pompinstallatie besteld. Een hoog opgestelde touwpomp die een watertank vult, als een watertoren. De aangesloten waterleiding zorgt voor stromend water in de keuken, wc en douche.


Zonder naar Ghana en Togo te gaan is het toch mogelijk de SVP-pompen te bekijken. Alvorens dat SVP-pompen geplaatst worden, krijgen wij eerst foto’s van de waterputten te zien. Daarna geven wij pas toestemming om de SVP-pompen op die waterputten te plaatsen. Na het plaatsen van de pompen krijgen wij foto’s daarvan, plus een foto van het identieke nummer dat erin geslagen is. Voor het touwpompbedrijf van Moses Control in Bekwai hebben we geholpen bij het verkrijgen van een pistonpers. Bij het in gebruik nemen van de pers is Moses in Bekwai door Ayine fijn geholpen.


is met Moses verrekend met pompen. Dat brengt het aantal gekochte SVP-pompen voor Ghana en Togo totaal op 70 in 2018. In Ghana draagt SVP de kosten van school en levensonderhoud van de wees Sulumon. Hij wil graag gediplomeerd kleermaker worden en gaat in deeltijd in de leer bij een kleermaker. De kosten daartoe nemen wij op ons maar wel op de voorwaarde dat Sulumon ook het diploma van de middelbare school zal behalen. In Togo komt SVP een oude vrouw en zieke kleinzoon tegemoet in de kosten van levensonderhoud en school. Voor beide situaties wil SVP nog een paar jaren blijven doorgaan met die financiële ondersteuning. Toch wil SVP ook nog een klein aantal touwpompen kopen in Ghana. Het nog beschikbare saldo daartoe is eigenlijk te klein. Maar met enkele giften die we nog verwachten kunnen we hopelijk tegemoetkomen aan genoemde wensen en verplichtingen.

Met het aankopen van de laatste SVPpompen komt een eind aan een mooie periode. Een periode waar veel gedaan kon worden voor een groot aantal mensen. Zij kregen schoon en veilig water, makkelijk uit hun waterput omhoog te pompen. Er is werkgelegenheid ontstaan met de komst van een aantal touwpompbedrijfjes in een zevental landen. Dat dit alles tot stand is gekomen was alleen mogelijk met uw hulp. Uw financiële bijdragen en ondersteuning heeft het bestuur van SVP gemotiveerd dit werk te kunnen doen. En voor mijzelf was het daarbij een enorme stimulans om mijn taak goed uit te voeren.


U keek als het ware over mijn schouder mee. Dank U wel daarvoor! We hebben het er niet eerder over gehad maar SVP is altijd zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens (namen en adressen) omgegaan. Dat blijven wij doen, en daarmee voldoen wij aan de EU-privacyregels van de AVG. Deze nieuwsbrief is de laatste die wij rondsturen. Hierna zal af en toe een kort infobulletin op onze website geplaatst worden. Natuurlijk ontvangen degenen die ons nog ondersteunen een persoonlijk berichtje. Onze vorige nieuwsbrief is misschien niet bij alle adressen aangekomen. Als u die vorige nieuwsbrief alsnog zou willen ontvangen kunt u het ons melden. Wij sturen hem dan naar u op.

U allen hartelijk dank voor uw steun en belangstelling in de voorbije jaren!

Meer, en uitvoerige info, kunt u lezen in onze Jaarstukken op website: www.victoriepompen.nl
Wij wensen u een goed en gezond Nieuwjaar toe!

Namens Stichting Victorie Pompen, Jan Mons Telefoon: 010 5014214 / 06 40682741
waterdrup