Stichting Victoriepompenlogo Stichting Victorie pompen  kaart Stichting Victoriepompenkaart Stichting Victoriepompen
Nieuwsbrieven      2010       2011       2012       2013       2014
                                2015       2016       2017       2018


Victoriepompennieuws


Poortugaal, januari 2018Geachte lezer,Stichting Victorie Pompen wil met deze nieuwsbrief u een indruk geven van onze activiteiten die in 2017 hebben plaatsgevonden en wat verder gedaan zal worden. Het afgelopen jaar heb ik voor SVP twee werkbezoeken aan touwpompprojecten gebracht. Het eerste was naar Ghana waar onze stichting in twee gebieden actief is. De vliegreis ging rechtstreeks vanaf Schiphol naar de hoofdstad Accra in Zuid Ghana. Vandaar met de pick-up van het touwpompbedrijf Vanissluk naar het dorpje Krodua, eveneens in Zuid Ghana.
In dit dorp is de werkplaats maar ook mijn verblijf. Een eenvoudig huis, met in mijn kamer wat meubilair en de matras op de grond. En sinds kort een doucheplaats en wc naast het huis. De volgende dag begonnen met het bekijken van SVP-pompen op putten in dorpen, steden en afgelegen plantages of communes.
Na een paar dagen in dat gebied een groot aantal pompen gezien te hebben zijn we naar de stad Kintampo in Midden Ghana gereden. Hier maakt Ayine zijn touwpompen en installeert ze voor onze stichting. Ayine heeft Sulumon onder zijn hoede genomen en zorgt voor hem. Sulumon is in een kliniek onderzocht omdat hij scheef liep. Gelukkig waren de geheelde brandwonden op zijn rug niet de oorzaak. Met sport en gym zal hij recht gaan lopen. Sulumon heeft een eigen kamer van ons gekregen en is daar ‘very happy’ mee. In Kintampo werd tijd besteed aan het bekijken van veel SVP-pompen en ook het gebruik te laten zien van de meegebrachte pers, om betere zuigertjes te maken. De meeste pompen zijn in het stadsdeel Gruma Line geplaatst.


De Assemblyman van dit stadsdeel gaf de meeste adressen. Bij de laatste pomp van deze werkreis bleek de doelmatigheid van de touwpomp weer eens duidelijk. In een afgelegen dorp is de waterput een praatplek waar veel kinderen schoon en helder water tappen op een makkelijke manier. Heel voldaan naar Zuid Ghana gereden. De volgende dag een vracht waterfilters bij een fabriek opgehaald en daarmee naar de grens van Togo. Maar we kregen pech, tijdens het rijden brak het rechter voorwiel af.
Gelukkig was de snelheid laag en liep het goed af. Een plaatselijke monteur repareerde eerst ter plekke iets en daarna in de garage verder zodat men weer naar huis kon rijden. Zelf ben ik via de stad Ho naar de luchthaven gereisd om terug naar Nederland te gaan.
Eind augustus was het andere werkbezoek, aan het project in Togo. Vanuit Zaventem – België ging de vliegreis naar Lomé, de hoofdstad van Togo. Dezelfde avond nog naar een hotel in de stad Kpalimé, waar de touwpompen gemaakt worden. De volgende dagen in de stad en dorpen de SVP-pompen bekeken. Er was prima werk geleverd en de mensen zijn daar heel blij mee! De tijd die ik over had is al lezend en werkend op de laptop doorgebracht, en intussen genietend van mijn verblijf. Eigenlijk was het de bedoeling niet meer naar Togo te gaan.
Maar ik wilde graag nog een keer naar de plaats en mensen waar ik 22 jaar geleden mijn eerste touwpomp maakte en plaatste. ‘Heeft u een waterpomp voor onze waterput?’ werd mij toen gevraagd door iemand uit Togo. Daardoor en daarna zijn touwpomp-bedrijfjes gekomen in Togo, in Ghana en omringende landen, tot in Liberia toe. Werkgelegenheid is ontstaan en de leefomstandigheden zijn verbeterd. Dat gaat nog steeds maar door! Dankzij u, onze sponsors, konden totaal 3.300 ‘social’ touwpompen op waterputten geplaatst worden. Door onze en de daar verkochte touwpompen zijn ziekten en epidemieën voorkomen. Ook enkele mensen in ernstige nood hebben we hulp kunnen bieden. Wat fijn allemaal! Afgelopen jaar zijn 95 pompen en 220 waterfilters gekocht, de filters vanuit Ghana naar Togo gebracht.
Deze aantallen waren groter dan begroot. Daardoor slonk ons saldo eigenlijk sneller dan de bedoeling was en kwam de begroting voor de komende jaren in de knel. En we willen graag twee of drie jaren wat kleine aantallen pompen kopen in Midden Ghana en Togo omdat daar behoefte aan is. Gelukkig kan dat voorlopig doorgaan dankzij een onverwachte gift. Betrouwbare medewerking zal vanuit Ghana en Togo worden verleend bij het verkrijgen van informatie over de locaties en de kwaliteit van de te plaatsen SVP-pompen. Controle kan vanuit NL goed per telefoon worden gedaan en ook aan de hand van adressen, foto’s, e-mail en Apps. Graag willen wij u bedanken voor uw steun en belangstelling. Hartelijk dank! Als u dat wilt kunt u meer lezen in reisverslagen en in de SVP-jaarstukken op website: www.victoriepompen.nlWij wensen u een goed en gezond Nieuwjaar toe!Namens Stichting Victorie Pompen, Jan Mons
Telefoon: 010 5014214 / 06 40682741
waterdrup